6 redenen waarom je best overstapt op Drupal 8

23-10-2018

Hoewel Drupal 8 sinds geruime tijd de nieuwe standaard is, zijn er nog heel wat sites die in Drupal 7 zijn gebouwd. Het gaat hoofdzakelijk om oudere websites en projecten die werden ontwikkeld op het scharniermoment tussen Drupal 7 en 8. Vandaag kiezen veel bedrijven om hun website in Drupal 8 te laten (her)bouwen, en daar hebben ze alle redenen toe. We sommen ze hier even op.

Het was in 2015 dat de eerste publieke release van Drupal 8 officieel beschikbaar kwam. Hoewel de nieuwe versie toen nog in zijn kinderschoenen stond, baande die zich vrij snel een weg tot de markt. De voornaamste reden was dat Drupal 8 van meet af aan zijn voorganger ver achter zich liet op het gebied van veiligheid, technologie en prestaties. Reden genoeg om de overstap eerder vroeg dan laat te maken.

1. Safety first

Dit is meteen de belangrijkste reden waarom een overstap naar Drupal 8 noodzakelijk is. Drupal 7 nadert namelijk snel zijn end of life datum. Binnen een kleine twee jaar zal de community alle ondersteuning voor Drupal 7 beëindigen, om zich te focussen op Drupal 8 en 9. Dit betekent dus dat de veiligheid van Drupal 7 websites vanaf dat moment niet meer is gegarandeerd. Dit is een erg kritiek punt om rekening mee te houden, zeker in het GDPR-tijdperk.

2. Snelle integratie van nieuwe technologieën

Vóór de komst van Drupal 8 was de integratie van nieuwe technologieën erg omslachtig. In die mate dat de community genoodzaakt was om innovaties uit te stellen tot een volgende Drupal-versie. Zelfs al wou je enkel een frisse facelift van je website, met hier en daar wat nieuwe functionaliteiten, dan kreeg al gauw te horen dat de Drupal-versie hiervoor te oud was.

Door de vernieuwde architectuur van Drupal 8 komt hier definitief een einde aan. De integratie van nieuwe major features, of grootschalige functionaliteiten, kan nu binnen één en dezelfde Drupal-versie. Concreet betekent dit dat het opnemen van nieuwe technologieën en functionaliteiten in je Drupal website veel sneller op elkaar zal kunnen volgen. Een bijkomend voordeel is dat vanaf Drupal 8 elke versie een langere levensduur zal hebben.

3. Optimale gebruikerservaring

Bij de indeling van zijn CMS heeft Drupal altijd het accent gelegd op een optimale gebruikerservaring. Dit geldt zowel voor de eindgebruiker, de beheerder als de ontwikkelaar van de website. Met de nieuwe CMS legt Drupal 8 de lat ontzettend hoog voor zijn concurrenten. De nieuwe gebruikersinterface is erg intuïtief, snel en overzichtelijk.

De focus ligt in tegenstelling tot eerdere versies meer op de mobiele ervaring. Geen overbodige luxe gezien het grootste deel van de wereldbevolking mobiel surft.

4. Grotere toegankelijkheid

Tot en met Drupal 7 hanteerde het platform vrijwel uitsluitend zijn eigen aanpak op het gebied van programmatie. Omdat webtechnologie razendsnel evolueert, moest Drupal regelmatig de architectuur van zijn core volledig herzien. Met de nodige updates kon elke Drupal-versie de vooruitgang bijbenen, tot op het punt dat de overstap naar een hogere versie absoluut noodzakelijk was.

Omdat Drupal 8 een waaier aan opensource technologieën bundelt in zijn CMS-systeem, evolueert het mee met de algemene trends en technologie. Het platform is met andere woorden niet langer een afgesloten gebied met zijn eigen wetten en regels.

Hierdoor vinden nieuwe technologieën niet alleen sneller hun ingang, de architectuur van Drupal 8 is ook veel toegankelijker dan vroeger. Iemand met weinig Drupal-ervaring zal veel sneller kunnen inhaken op een bestaand project, net omdat er meer gebruik gemaakt wordt van bredere frameworks, zoals bv Symphony.

5. Verbeterde prestaties

Drupal 8 introduceert diverse verbeteringen op vlak van laadsnelheid en caching-technieken. Zonder te diep op de technische details in te gaan komt het erop neer dat resources efficiënter ingezet worden. Zo springen Drupal 8 websites beter om met het bufferen van bouwelementen, zodat die niet telkens moeten worden herladen. Pagina’s laden hierdoor merkbaar sneller, wat meteen ook naar SEO toe een meerwaarde betekent.

6. Budgetvriendelijk

Een website onderhouden en voorzien van nieuwe functionaliteiten, vraagt minder tijd als die gebruik maakt van actuele technologieën. Een website met gedateerde code is niet alleen onveiliger, het onderhouden en het voorzien van nieuwe functionaliteiten kan een vrij omslachtige taak worden. Wat op zich dan weer impact heeft op de prestaties van de website. Het behouden van een oude website lijkt op korte termijn een budgetvriendelijke oplossing, maar op lange termijn zal je moeten vaststellen dat de kosten snel oplopen. Dan heb je op het einde van de rit geïnvesteerd in een gedateerd project, waarvoor niet langer ondersteuning bestaat binnen de Drupal community. Beter dus om eerder vroeg dan laat over te schakelen naar Drupal 8.

Mijn website is Drupal 7, en nu?

We winden er geen doekjes om: laat een nieuwe website bouwen in Drupal 8. Op lange termijn is er budgettair geen betere keuze.

Drupal heeft zich doorheen zijn geschiedenis altijd weten te onderscheiden als een CMS-platform met een enorme flexibiliteit, stabiliteit en toegankelijkheid. Komt daarbij dat een wereldwijde community zich constant bezighoudt met het optimaliseren van functionaliteiten, de werking en de veiligheid van het systeem. Redenen genoeg dus om beroep te doen op het toekomstgerichte Drupal 8.

Op zoek naar een webbureau met een team van gedreven Drupalaars voor je website of online shop? Geef ons een seintje. We beantwoorden graag al je vragen tijdens een fijne babbel.

security drupal
Meer weten over onze drupal diensten?