insight

Everybody in da Club(house)

Image

Everybody in da Club(house)

Clubhouse is dé hype van het moment. Het is een nieuw en snelgroeiend, internationaal socialemediaplatform dat volledig in teken staat van live audio. Praten en luisteren, dat is het enige dat je kan doen op deze app. En het werkt.

wat is clubhouse?

A hallway with rooms

Zoals de naam al zegt: Clubhouse mag je zien als een letterlijk clubhuis met oneindig veel virtuele rooms waarin gebabbeld wordt over heel uiteenlopende topics. Denk aan een combinatie van een Zoom-call, een podcast en een talkshow. Maar dan voice-only. Grote namen zoals onder andere Tesla-baas Elon Musk en rapper Drake zijn alvast overtuigd.

Wanneer je erin geslaagd bent om een uitnodiging te bemachtigen en de app hebt gedownload, kan je in de hallway je interesses bepalen. Vanuit die interesses krijg je suggesties van rooms waarin over jouw favoriete topics gepraat wordt en waar je de gesprekken kan afluisteren. Zin om zelf deel te nemen? Steek je virtuele hand op, de moderator beslist of hij jou aan het woord laat komen. Zo wordt voorkomen dat te veel mensen door elkaar spreken.

hoe krijg je een uitnodiging?

VIP: Clubhouse is (voorlopig nog) ‘invite only’

Net zoals een echte club heeft ook Clubhouse een exclusief karakter en is het niet makkelijk om binnen te geraken. Voorlopig kunnen enkel iPhone-gebruikers de app downloaden, maar dan ben je er nog niet.

Clubhouse werkt namelijk alleen op uitnodiging. Je moet dus een invite krijgen van iemand die de app al gebruikt. Hoe? Installeer de app, kies een gebruikersnaam en geef de app toestemming tot je contacten. Zijn ze lid van Clubhouse, dan krijgen ze een melding om jou al dan niet toe te laten. Gelukt? Op jouw beurt kan je nu ook twee verzoeken sturen naar vrienden of kennissen. Op die manier behoor je tot een soort elitegroep en dat maakt het natuurlijk extra leuk om deel uit te maken van deze hype.

Daarnaast krijg je als Clubhouse-lid ook de kans om gesprekken met beroemdheden zoals Elon Musk en Drake in realtime mee te volgen.

hoe werken de rooms op clubhouse?

What happened in the room, stays in the room

Als user kan je meeluisteren met openbare gesprekken over muziek, technologie, gezondheid ... Geen zorgen, dit is niet illegaal. De gebruikers kiezen er namelijk zelf voor om hun gesprek openbaar te maken. Volgens Clubhouse worden de gesprekken niet opgenomen. Wie realistisch is, beseft dat er andere apps bestaan die het wel mogelijk maken om geluid op te nemen. Ga er dus niet vanuit dat gevoerde gesprekken effectief verdwijnen.

wat betekent clubhouse voor jouw merk of bedrijf?

Grow your brand

Clubhouse kan voor merken ook zeer interessant zijn. De app is een hype en groeit snel. In België is het de zevende meest gedownloade app en met een bereik van al meer dan 10 miljoen gebruikers is het ideaal om als ondernemer je slag te slaan en je netwerk uit te breiden.

Je kan eigen rooms hosten en luisteraars tips geven over jouw vak, maar je kan ook luisteraars vragen stellen en in discussie gaan om de betrokkenheid te verhogen en tot nieuwe inzichten te komen. Zet daarbij ambassadeurs van jouw merk in om deel te nemen aan trending gesprekken en je hebt een boeiende contentstrategie.

Daarnaast is Clubhouse de ideale plek om te achterhalen wat de interesses van jouw doelgroep zijn. Zo verwerf je nieuwe insights die je in je strategie en andere kanalen kan doorvoeren.

The right time

Clubhouse is er op het juiste moment gekomen. Nu de echte clubs nog steeds gesloten zijn, geeft Clubhouse de mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen en biedt daarmee een oplossing voor ons verlangen naar sociaal contact.

Clubhouse laat weten dat de app voor iedereen is en dat ze ermee bezig zijn om het voor de hele wereld toegankelijk te maken. Wil je nu al deel uitmaken van de community? Benut jouw netwerk! Ongetwijfeld is er wel iemand van je LinkedIn- of Instagram-netwerk lid van de club bij wie je om een uitnodiging kan vragen. Tegenwoordig zijn er ook al Facebookgroepen die ervoor kunnen zorgen dat je een uitnodiging krijgt. Mogelijkheden genoeg dus om bij de lucky few te behoren.

Heb je een vraag over de app of ben je benieuwd met welke andere trends in de digitale wereld je méér uit je business kan halen? Let’s talk!